20140710_203425

Picpoul de Pinet

“Stretching along the Thau lagoon to the west of the Mediterranean’s Golfe de Lyon lies the largest White wine producing area in the Languedoc : the Picpoul de Pinet terroir. It consists of a triangle bounded by Agde, Pézenas and Sète : a limestone plateau basking in the rising sun covered in highly perfumed garrigue, rows of vines, and scattered pine groves”.

Om AOC Languedoc Picpoul de Pinet kan man säga att deras terroir också är havet eller Bassin de Thau. Utanför Marseillan mot Sète och längs Thau lagunen finns Picpoul de Pinet på ett område av cirka 1400 Ha. Vingårdarna korsas av den gamla romerska vägen “Via Domitia” och här finns några av de äldsta vingårdarna vid Medelhavet. Området har varit känt för sina vita viner ända sedan antiken. Picpoul de Pinet görs till 100% av druvan Piquepoul Blanc. Det är en grön druva som inte är mycket odlad utanför Picpoul de Pinet.

Piquepoul druvan har vuxit nära Thau lagunen i århundraden. Den unika druvan ger ett vin skapat för ostron och musslor, men passar naturligtvis också bra till skaldjur och fisk. Du kommer att bli förvånad över den perfekta matchningen med ostron. Vi anser att en vältempererad Picpoul de Pinet är det perfekta vinet till ostron.Picpoul

Doften är ungdomligt fräsch med syrliga toner, aprikoser, vita blommor, citrus och mineraler. Smaken är torr med mogen frukt och inslag av persika och citrus. Den kan både ha en lång och smakrik finish men också ett lätt och flyktigt slut. En Picpoul är inte ett vin man normalt sett lagrar. Det skall vara ungt och friskt. Men om du hittar en riktigt bra Picpoul, prova att lagra det tre fyra år. Det kan få en lite fetare struktur med toner av honung och torkad frukt.

 

Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram