TwinPeak

Härlig stämning på Marseillans Teater

Languedoc regionen erbjuder ett formidabelt smörgåsbord av kultur, utflykter, mat och shopping.  Ett besök på turistbyrån i Marseillan Plage rekommenderas. De har ett vänligt bemötande och kan hjälpa till med det man är intresserad av. De säljer även biljetter till vissa arrangemang.

Gott och annorlunda

Le petit pâté de Pézenas

Något som är kul är marknader, loppisar och festivaler. Men de varierar datum- och utbudsmässigt mellan städer och samhällen. Turistbyråerna vet var och när olika marknader äger rum. Det finns också länkar som denna:  Languedoc tourism

Joutes

Joutes i Marseillans hamn

Festivaltåg

Vår stad Marseillan har många egna festligheter. Festivaltåg, tävlingar som “Joutes” och tävlingar i att ta sig uppför en infettad halvrest mast för att plocka en flagga högst upp. Ej att förglömma nationaldagen då stadens borgmästare håller tal vid Marianne statyn.

Beroende på vad man har för fokus så erbjuder Marseillan Plage, Cap d’Agde, Agde, Pézenas, Bézier, Narbonne, Sète och Montpellier olika typer av shopping. Bézier, Narbonne, Sète och Montpellier är större städer och har ett helt annat utbud än de övriga. Men även en helt annat biltrafik. Att göra en utflykt till Pézenas är trevligt då staden har ett gammalt centrum fyllt av butiker och caféer. Dessutom kan man passa på att köpa deras berömda le Petit pâté de Pezenas. Besök gärna Lodéve och  gobeläng- och mattfabriken, National Savonnerie Manufacture.

Gobelängfabrik i Lodéve

Gobelängfabrik i Lodéve

 

Montpellier är huvudort i departementet Hèrault sam regionen Languedoc-Roussillon. En universitets- och industristad med gamla anor. Trevlig stadskärna med mycket att upptäcka och bra shoppingmöjligheter. Staden ligger cirka 45 km från Marseillan.  För dem som är intresserade av bra vintage av märkeskläder rekommenderas La Changerie på 3 rue de l’ancien courrier.

Narbonne som ligger i departementet Aude cirka 39 km från Marseillan är också ett trevligt uppflykts mål. Staden anses vara en av Frankrikes äldsta och känd för sin mycket anmärkningsvärda katedral Saint Just et Saint Pasteur. För den vinintresserade ligger finns här en välsorterad butik, Les vins du Palais, i utkanten av staden.  Den är lätt att hitta och köra till. Har ett stort och samlat utbud av viner. Samt kunnig personal.

Occitanien – Katarer – La Croix Occitane

croixoccitane

La Croix Occitane

I Languedoc är man stolt över sitt ursprung och sin historia. Därför stöter man väldigt ofta på “occitane” och “katarer” samt ser La Croix Occitane. Occitanien (occitanska: Occitània) syftar på det land där occitanska talas. Occitanien sträcker sig över områden i Frankrike, Spanien och Italien. I Frankrike Provence, Drome-Ardèche, Auvergne, Limousin, Aquitaine, Gascogne och Languedoc.

Det occitanska språket tillhör de galloromanska språken tillsammans med bland annat franskan. Språkets närmaste släkting är katalanskan. Språket finns i huvudsak i sex varianter där standardoccitanskan är en syntes. Occitanska talas i någon mån av en tredjedel av fransmännen i de sydliga provinserna Languedoc, Provence, Limousin, Auvergne, Dauphiné and Gascogne.

När man är i Languedoc så har skyltarna ofta två namn på städer och byar, det occitanska namnet på Marseillan är: Massilhan. Korset/symbolen för området, La Croix Occitane ser man överallt.

Katarer (av grekiska katharos, “ren”) är ett kollektivnamn för många sekter med dualistisk grundåskådning vilka på 1000-talet började breda ut sig i Europa. Ordet kättare härrör härifrån. De katarer som levde i södra Frankrike kom att kallas för albigenser efter katarernas borg i Albi. Rörelsen krossades av den katolska kyrkan och dess inkvisition under 1200-talet.

Härligt

Bad vid Pont du Diable

Vi tänker här bara rekommendera saker som vi tycker är helt unika. Att bada nedanför Pont du Diable, gå ut på de släta stenarna i vattnet för att sedan flyta med i strömmarna, är helt underbart. Tag gärna med en picknick korg. Före badet kan man besöka den spektakulära och högt belägna klosterstaden Saint-Guilhem-le-Désert. Eller vandra in i grottan La Grotte de Clamouse som ligger några hundra meter från Point du Diable. Dessa tre utflyktsmål ligger intill varandra.

carcassonne

Mäktiga Carcassonne

Carcassonne

Staden Carcassonne med sin mäktiga borg är svår att missa om man besöker Languedoc under en längre tid. Carcassonne har en lång historia och är känd för sitt mäktiga försvarsanläggning. Under högsäsong är det mycket turister här. Tänk på att vara ute i god tid vid ett besök.

Roquefort Cheese Cave

Varför inte göra en utflykt till den lilla staden med den berömda blåmögel osten. Roquefort görs av fårost och osten lagras i grottor. Frankrike är ostarnas förlovade land. Languedocs ostar i kombination med dess viner är något man bör unna sig. Prova din Roquefort ihop med en flaska Muscat de Rivesalte.

Minerve och Minervois

Minerve

Minerve

Den lilla och gamla staden Minerve har gett sin namn åt regionen Minervois. I regionen Minervois gör man goda röda viner. Men även viner och brännvin gjort på muskat. Minerve är utsett till en av Frankrikes vackraste städer. År 1210 brändes i Minerve 140 Catharer på bål när de vägrade ge upp sin tro. Staden hade då besegrats med hjälp av katapulter.

Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram