20140709_154930

Vininköp på La Madeleine

Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon har ca en tredjedel av Frankrikes totala areal för vinodling. Det sägs vara den enskilt största vinregionen i världen. Vinarealerna är fördelade på departementen Hérault, Pyrénés-Orientales, Gard och Aude. Languedoc-Roussillon är idag en oerhört spännande vinregion på mycket stark frammarsch. Nu är det kvalitetsviner som gäller och påfallande ofta odlar man även ekologiskt och biodynamiskt.

Vinstockar

Vinstockar framför vårt hus

Garrigue kallas den växtlighet som finns tätt inpå många vinodlingar och som förekommer på torr mark. Den är låg, tornig och ständigt grön. Många arter har väldoftande och ludna blad. Exempel på växter i garriguen är rosmarin, stenek, lavendel, buxbom, aleppotall och timjan.

Några förslag på viner som inte är så lätta att hitta i Sverige är: Crémant de Limoux, Blanquette de Limoux, Muscat de Rivesaltes, Banyuls och Picpoul de Pinet.

20150430_091051[1]

Även Marseillans slaktare säljer vin

Frukt och grönt

En frukt- och grönsakshandlare

Butiker

I Languedoc är det inspirerande att handla mat och dryck. Först väljer du av det butiken har att erbjuda för säsongen. Därefter går du till vinavdelningen och väljer passande dryck. Även hos den lokala slaktaren eller Couqillage försäljaren kan man hitta vin. Runt Marseillan ligger böljande vinfält. Det finns vingårdar inom gång- och cykelavstånd. Söker man individuella och litet annorlunda viner besöker man vingårdar och specialiserade butiker. Vill man få tillgång till ett större samlat butiksutbud av Languedoc-Roussillon viner i närheten av Marseillan, kan man göra ett besök på den närliggande stormarknaden Hyper U i Agde.

Passa på att inhandla de mousserande vinerna Crémant de Limoux eller Blanquette de Limoux. De är ett kul alternativ till champagne eftersom vinhistoriker tror att världens första mousserande vin producerades just i Limoux. Annat att inhandla och testa till en avrundning med t ex ost (Roquefort) eller choklad är de söta vinerna Muscat de Rivesaltes och Banyuls. Självklart skall man även njuta av det lokala Picpoul de Pinet som är ett utmärkt vin till ostron och musslor.

I själva Marseillan finns på gång- och cykelavstånd från huset stormarknaden Carrefour.  Men i Marseillan kan man göra sitt vininköp ännu roligare genom att besöka restaurang La Taverne du Port i Marseillans hamn. Förutom ett bra kök så har de även försäljning av vin och andra starka drycker. Så dricker ni ett vin där på glas eller flaska som ni tycker om (de har även en utebar) så kan ni sedan även köpa med det på oöppnad flaska. I vårt hus finns en extrakyl för inköpta drycker.

Söker man ett samlat och bra utbud av viner så finns det utmärkta butiker i Faugères, Narbonne och Limoux. Se länkarna nedan.

Vingårdar, vininformation och särskilda vinbutiker

Marseillan Tourist Office om vin – deras sida för Marseillans viner.

Domaine La Madeleine Saint Jean – har försäljning och provsmakning i Marseillan. De erbjuder bra bordsviner som ofta serveras på restaurangerna i Marseillan. Deras odlingar ligger precis utanför Marseillan.

20140710_203440

Piquepoul från Richemer

Le Caves Richemer – är ett stort vinkooperativ som har sin försäljning nere i hamnen. Deras viner är vanliga på restaurangerna i Marseillan med omnejd. Ibland har de även olika arrangemang som man kan besöka.

La Famille Des Vines De Beauvignac – har försäljning och provsmakning både i Pomerols och vid infarten till Meze. Deras vinkällare i Pomerols är intressantare att besöka än deras vinkällare i Meze eftersom tillverkningen sker i Pomerols. De har bra matviner värda att transportera till Sverige.

20141106_161522

Provning på Beauvignac

Château Saint Martin de la Garrigue har varit litet av en favorit i området. Men de har ganska nyligen både bytt ägare och vinmakare så det blir intressant att se hur deras viner kommer att bli framöver. Deras Picpoul är utmärkt.

20140711_145412

Chateau St Martin de la Garrigue

Domaine de Brescou – varför inte slå ett slag för en svenskägd vingård. Som dessutom anlitar Lars Torstenson som vinmakare. De har bra viner som även kan hittas i Sverige.

Le Cellier de la Vigneronne – är en välsorterad butik. AOC Faugères är ett område med många bra vingårdar. Faugères har en jordmån med kullar av kiselmorän och vinet växer på mellan 150 – 300 meters höjd. Druvor som odlas är de blå Cinsault, Grenache, Carignan, Mourvèdre och Syrah och de gröna Roussane, Terret Blanc, Terret Gris och Viognier. I samhället Faugères hittar man den utmärkta butiken Le Cellier de la Vigneronne som samlar mycket av det bästa som AOC Faugères har att erbjuda på ett och samma ställa. De har bra öppettider och provsmakning. Vill man handla för att ta med vin till Sverige så rekommenderas ett besök.

masdunovi1

Mas du Novi

Domaine Mas du Novi – eller Domaine Saint-Jean du Novicat som den också är känd under, ligger utanför Montagnac. Bra viner, bra butik och bra vinprovning. När man är i det området kan man passa på att även besöka Abbaye de Valmagne som ligger på vägen mot Villeveyrac.

IMG_2719

Fadèze Roussanne

IMG_2733

Domaine de La Fadèze – promenadavstånd

Domaine de La Fadèze – ligger från vårt hus på vägen mot Mèze. Det går att gå dit om man vill. Då kan man gå igenom vinfälten eller följa vägen. De tar emot besök och man kan prova vin. Vi gillar deras vita vin Roussanne som är gjort på druvan Roussanne. Det är kryddigt, fruktigt och har en fräsch syra.

Vin du Palais

les VIN du Palais

 

les VINS du Palais – är en välsorterad butik som ligger i utkanten av Narbonne. Lätt att hitta och köra till. Har ett stort och samlat utbud av viner. Samt kunnig personal.

De MorinLangaran

Domaine de Morin-Langaran

Domaine de Morin-Langaran – är en vingård som ligger några kilometer utanför Marseillan på väg mot Mèze. De har en bra Picpoul och fin liten butik.

Domaine Cazes

Eric Nicolas på Domaine Cazes

Domaine Cazes i Rivesaltes bjuder på generösa och kunniga provningar. Särskilt av deras söta viner. Deras Muscat de Rivesaltes är väldigt god.

20150703_112552[1]

Domaine Mas Cal Demoura

Domaine Mas Cal Demoura – tillhör det högt belägna området Les Terrasses du Larzac. Vinmakarparet Isabelle och Vincent Goumard erbjuder provsmakning och försäljning av utmärkta viner. Gården har långsiktigt satsat på ekologiska viner. Rekommenderas.

Delphine Rousseau

Delphine Rousseau på Pas de l´Escalette

Domaine du Pas de l’Escalette ligger också på Les Terrasses du Larzac. Deras vingård ligger högt på 350 meters höjd vilket ger stora dygnsvariationer i temperatur. De satsar på ekologiska viner och är värda ett besök.

20150716_122656

Julien serverar på l’Atelier des Vignerons

l’Atelier des Vignerons är en butik som ligger i Limoux. De har ett stort sortiment av viner men framförallt så har de ett stort sortiment av de mousserande vinerna Crémant de Limoux och Blanquette de Limoux. Efter ett inköp där sätter man sig med fördel på torget utanför och kopplar av en stund.

Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram